Een alternatieve optie voor pijnbestrijding en sportblessures

Een alternatieve optie voor pijnbestrijding en sportblessures

Geplaatst op 24-2-2025 door SmartMedix
Een alternatieve optie voor pijnbestrijding en sportblessures

Blessures zijn onvermijdelijk. Hoewel er maar weinig zijn die het leven of de deelname beëindigen, kan elke blessure je atleet tijdelijk uit de wedstrijd halen. Van een kleine kneuzing tot een scheur in de voorste kruisband (ACL), wat doet de atleet? Hoewel de tijden veranderen, hadden sommige "old-school" scholen vroeger opioïden in een bureau om waardevolle spelers in de wedstrijd te houden. We weten nu meer over gevaarlijke pijnstilling, evenals nieuwe technologie om gezond te helpen genezen.

Waarom zowel professionele en amateur sporters opioïde alternatieven nodig hebben?
Speeltijd verliezen of minder taai overkomen kan verwoestend zijn voor elke atleet. Wanneer een coach ondanks een blessure aandringt op spel, zitten atleten in een slechte situatie. Ten eerste moeten ze weten dat het niet gezond of eerlijk is om een opioïde te nemen - van henzelf of van iemand anders - om ze in de wedstrijd te houden, ongeacht hoe waardevol ze zijn voor het team. Ten tweede, hoewel opioïden kunnen worden voorgeschreven wanneer een blessure ernstig is, neemt het risico op een opioïdenverslaving toe na drie dagen, dus zorg ervoor dat het voorschrift klein is.



Ontdek opioïdevrije opties

In die zin begint het meeste recreatieve opioïdengebruik in de medicijnkastjes van ouders, met recepten die ze 'voor het geval dat' bewaren  [ Paulozzi JC, Mack K. Bronnen van voorgeschreven opioïde pijnstillers naar frequentie van niet-medisch gebruik in het afgelopen jaar: Verenigde Staten, 2008-2011. JAMA Int Med. 2014;174(5):802-803] , dus gooi alle restjes weg. En tot slot, ongeveer 15% van de bevolking metaboliseert pijnstillers zo snel dat ze er een rush van krijgen. Deze 'snelle metaboliseerders' [ J Am Coll Clin Pharm. 2022;5:239–250]  lopen een veel groter risico op verslaving, dus als uw atleet blij wordt na een opioïde, dan moet hij weten dat hij een hoog risico loopt.

Nu het duidelijk is wat u NIET moet doen, wat is dan de beste eerste hulp en weg naar herstel? Als de atleet geen gewicht kan dragen of als er sprake is van asymmetrie, zoek dan medische hulp. Ongeacht de blessure, het eerste wat u moet doen is ijs en rust voor de eerste drie dagen. Rek een geblesseerd gebied niet op: dit zal niet alleen meer pijn veroorzaken, maar ook het genezende weefsel scheuren en het proces vertragen. IJs vermindert de ontsteking en helpt bij de genezingsfase. Als er sprake is van zwelling, kan het gebruik van een elastische wikkel (van onder naar boven) of neopreen manchet het gebied ondersteunen en tegelijkertijd oedeem (extra vocht) onder controle houden.



Na drie dagen is het tijd om de mobiliteit terug te krijgen. Om de spiervezels die vastzitten met vocht van de verwonding los te maken, breng je 15 minuten lang warmte aan op het geblesseerde gebied, met of zonder trillingen direct op de strakke plekken. Rek het gebied en houd het 15 seconden vast, herhaal 3-5 herhalingen zachtjes. Hierdoor kunnen het bindweefsel (d.w.z. fascia, ligamenten en pezen) en de spieren langer worden en de verloren elasticiteit terugkrijgen die het had vóór de verwonding. Naast stretchen kan foamrollen van weefsel (alleen voor kleine verwondingen) gedurende 90-120 seconden voor het sporten een uitstekende aanvulling zijn om de mobiliteit te helpen herstellen [ studie ] .
 
Als de atleet na zeven dagen geen aanzienlijke verbetering bemerkt in zowel zijn gevoel als zijn bewegingsvermogen, is het raadzaam om medische hulp in te schakelen.

Genezingsstrategieën
Zodra warmte, stretchen en mogelijk vibratie worden gebruikt, is het belangrijk om de cardiovasculaire efficiëntie te verbeteren. Gewoon wandelen op een loopband of buiten op een vlak terrein gedurende 10-15 minuten zal het spieruithoudingsvermogen van het specifieke weefsel verbeteren. Volg dit op met stretchen.

Verhoog vervolgens de wandeltijd en -afstand. Om weer te kunnen sporten, moet het lichaam verschillende fasen van genezing doorlopen, gekoppeld aan een multifase trainingsaanpak. Dit wordt geperiodiseerde training genoemd. Of u nu een blessure aan de schouder, wervelkolom of het onderlichaam behandelt, het is belangrijk om actief te blijven.
  • Als de atleet zijn schouder blesseert, is de volgende logische interventie stretchen en actief gebruik. Dit wordt gevolgd door lichte weerstandstrainingsoefeningen.
  •  Als een atleet een blessure aan het onderlichaam oploopt, is hardlopen, na het uitvoeren van rek- en strekoefeningen en lichte weerstandsoefeningen, de volgende logische stap om het lichaam de hogere mate van conditie te geven die het nodig heeft.
  • Begin met hardlopen één keer per week en bouw dit op naar twee of drie keer. Jeff Galloway, een Amerikaanse Olympiër die bekendstaat om zijn hardloopboeken en trainingsprogramma's, beveelt een programma aan dat hardlopen en wandelen afwisselt. Het wordt nu wereldwijd beoefend, dus het is prima om wat te rennen en dan het tempo te verlagen.
 
Hardlopen daagt het bewegingsapparaat uit, verstevigt het lichaam en creëert een slank bovenlichaam en een slanke lichaamsbouw. Overdrijf het niet! Als de pijn niet weggaat, overweeg dan om een fysiotherapeut te bezoeken. Een fysiotherapeut zal een uitgebreid onderzoek uitvoeren, de omvang van de blessure bepalen en interventies gebruiken die genezing bevorderen. Gebruik in de tussentijd VibraCool om de pijn te verlichten en genezing te bevorderen.

Ontdek 'opioïdevrije' technieken voor pijnbeheersing
Bij pijn in de rug, schouders, heupen, dijen of knie, ijs het gebied en rust het uit. Een andere optie is om VibraCool® te gebruiken . VibraCool gebruikt trillingen in een specifieke frequentie, ook wel mechanische stimulatie (M-Stim®) genoemd, die spiervezels scheidt en de bloedstroom verbetert. Een getimede dunne intense ijspakking vermindert vervolgens de ontsteking. De meeste therapeuten raden aan om de M-Stim alleen te gebruiken gedurende 5 minuten voor een training om een spier op te warmen en het bewegingsbereik te vergroten, en vervolgens het ijs en de trillingen na een training te gebruiken om ontstekingen door overbelasting te verminderen en de spiervezels los te houden. VibraCool is bedoeld voor elleboogpijn (epicondylitis), kniepijn (IT-band, meniscusblessures), verrekkingen en andere spierblessures, en zorgt voor voortdurende genezing om de atleet weer in het spel te krijgen!

Door Chris Gellert, fysiotherapeut
 
Vibracool, sportblessure, alternatieve geneeskunde, natuurlijke pijnverlichting, spierblessure, pees blessure

Reacties



Let op: HTML wordt niet vertaald!
Recente berichten
Een alternatieve optie voor pijnbestrijding en sportblessures
Vibracool als natuurlijk alternatief voor opioïde pijnstillers bij sportblessures....
Behandelmethodes fibromyalgie
Fibromyalgie is een chronische aandoening met pijn, vermoeidheid en slaapproblemen. Ontdek effectieve behandelingen, van medicatie tot natuurlijke therapieën, en verbeter jouw levenskwaliteit....