Een alternatieve optie voor pijnbehandeling en sportblessures

Blessures zijn onvermijdelijk. Hoewel er maar weinig zijn die het leven of de deelname beëindigen, kan elke blessure je student-atleet tijdelijk uit het spel halen. Van een kleine blauwe plek tot een scheur in de voorste kruisband (VKB), wat doet de studentatleet? Terwijl de tijden veranderen, hadden sommige ‘old-school’-scholen opioïden in een bureau om waardevolle spelers in het spel te houden. We weten nu meer over gevaarlijke pijnverlichting, maar ook over nieuwe technologie om gezond te helpen genezen.

Waarom student-atleten opioïde-alternatieven nodig hebben

Het verliezen van speeltijd of het lijken alsof je niet zo sterk bent, kan verwoestend zijn voor elke studentatleet. Wanneer een coach ondanks een blessure aandringt op spel, bevinden studentenatleten zich in een slechte situatie. Ten eerste moeten ze weten dat, hoe waardevol ze ook zijn voor het team, het nemen van een opioïde – van hen of van iemand anders – om ze in het spel te houden, niet gezond of eerlijk voor hen is. Ten tweede: hoewel opioïden kunnen worden voorgeschreven als er sprake is van een ernstig letsel, neemt het risico op een stoornis in het gebruik van opioïden na drie dagen toe. Zorg er dus voor dat het recept klein is.

Ontdek opioïdevrije opties
In die zin begint het meeste recreatieve opioïdengebruik in de medicijnkastjes van ouders, met recepten die bewaard worden “voor het geval dat” [Paulozzi JC, Mack K. Bronnen van opioïde pijnstillers op recept naar frequentie van niet-medisch gebruik in het afgelopen jaar: Verenigde Staten, 2008-2011 . JAMA Int Med. 2014;174(5):802-803], dus gooi eventuele restjes weg. En ten slotte metaboliseert ongeveer 15% van de bevolking pijnstillers zo snel dat ze er haast van krijgen. Deze “snelle metaboliseerders” [J Am Coll Clin Pharm. 2022;5:239–250] lopen een veel groter risico op verslaving, dus als je student-atleet gelukkig wordt na een opioïde, moet hij weten dat hij een groot risico loopt.

Nu het duidelijk is wat je NIET moet doen, wat is de beste eerste hulp en de beste weg naar herstel? Als de atleet het gewicht niet kan dragen, of als er sprake is van asymmetrie, zoek dan medische hulp. Ongeacht de blessure is het eerste dat moet worden gedaan ijs en rust gedurende de eerste drie dagen. Rek een gewond gebied niet uit: dit zal niet alleen meer pijn veroorzaken, maar ook de genezende weefsels scheuren en het proces vertragen. Icing vermindert de ontsteking en helpt bij de genezingsfase. Als er sprake is van zwelling, kan het gebruik van een elastische wikkel (van onder naar boven) of neopreen manchet het gebied ondersteunen terwijl het oedeem (extra vocht) laag blijft.

Na drie dagen is het tijd om de mobiliteit terug te krijgen. Om de spiervezels die vastzitten met vocht van de blessure te scheiden, brengt u gedurende 15 minuten warmte aan op het geblesseerde gebied, met of zonder trillingen direct op krappe plekken. Rek het gebied uit en houd dit gedurende 15 seconden vast, waarbij u 3-5 herhalingen voorzichtig herhaalt. Hierdoor kunnen het bindweefsel (d.w.z. fascia, ligamenten en pezen) en spieren langer worden en de verloren elasticiteit terugkrijgen die het vóór het letsel had. Naast het strekken kan schuimrollend weefsel (alleen voor lichte verwondingen) gedurende 90 – 120 seconden vóór het trainen een uitstekend hulpmiddel zijn om de mobiliteit te helpen herstellen. [Onderzoek]

Als de student-atleet na zeven dagen geen aanzienlijke verbetering ziet in zowel het gevoel als het beter bewegen, wordt geadviseerd medische hulp in te roepen.

Genezingsstrategieën

Zodra warmte, rekoefeningen en mogelijk trillingen worden gebruikt, is het belangrijk om de cardiovasculaire efficiëntie te verbeteren. Door eenvoudig 10-15 minuten op een loopband of buiten op een vlak terrein te lopen, wordt het spieruithoudingsvermogen van het specifieke weefsel verbeterd. Volg dit met strekken.

Vergroot vervolgens de looptijd en afstand. Om weer te gaan sporten, moet het lichaam verschillende genezingsfasen doorlopen, gekoppeld aan een trainingsaanpak die uit meerdere fasen bestaat. Dit heet periodiek trainen. Of het nu gaat om een blessure aan de schouder, de wervelkolom of het onderlichaam, het is belangrijk om actief te blijven.

  • Als de studentatleet zijn schouder blesseert, is de volgende logische interventie stretchen en actief gebruik. Dit wordt gevolgd door lichte weerstandsoefeningen.
  • Als een atleet een blessure aan het onderlichaam oploopt, na gebruik te hebben gemaakt van rek- en lichte weerstandsoefeningen, is hardlopen de volgende logische interventie die het lichaam van het hogere niveau van conditionering zal voorzien dat het nodig heeft.
  • Begin met één keer per week hardlopen en verhoog dit vervolgens naar twee of drie keer. Jeff Galloway, een Amerikaanse Olympiër die bekend staat om zijn hardloopboeken en trainingsprogramma’s, onderschrijft een programma dat hardlopen en wandelen afwisselt. Het wordt nu wereldwijd beoefend, dus het is prima om een stukje te rennen en dan het tempo te vertragen.

Hardlopen zal het bewegingsapparaat uitdagen, het lichaam versterken en een slanke romp en lichaamsbouw creëren. Overdrijf het niet! Als de pijn niet verdwijnt, overweeg dan om naar een fysiotherapeut te gaan. Een fysiotherapeut zal een uitgebreid onderzoek uitvoeren, de omvang van het letsel vaststellen en interventies gebruiken die de genezing bevorderen. Gebruik in de tussentijd VibraCool om te helpen bij pijn en voortdurende genezing.

Ontdek ‘opioïdvrije’ technieken voor pijnbestrijding

Bij pijn in de rug, schouders, heupen, dijen of knieën kunt u het gebied met ijs bedekken en rusten. Een andere optie is het gebruik van VibraCool®. VibraCool maakt gebruik van trillingen in een specifieke frequentie, ook wel mechanische stimulatie genoemd (M-Stim®), waardoor spiervezels worden gescheiden en de bloedstroom wordt verbeterd. Een getimed dun, intens ijspak vermindert vervolgens de ontsteking. De meeste therapeuten raden aan om de M-Stim 5 minuten vóór een training alleen te gebruiken om een spier op te warmen en het bewegingsbereik te vergroten, en vervolgens het ijs en de trillingen na een training te gebruiken om eventuele ontstekingen door overmatig gebruik te verminderen en de spiervezels los te houden. VibraCool is bedoeld voor elleboogpijn (epicondylitis), kniepijn (IT-band, meniscusblessures), verrekkingen en andere spierblessures, en biedt voortdurende genezing om de student-atleet weer in het spel te krijgen!