Waarom vermindert mobiliteit pijn?
We weten al lang dat mobiliteit de beste pijnstiller is, zonder dat er een systematische review nodig is om dit te bevestigen.

De afgelopen tien jaar is fysiotherapie overgegaan van een focus op kracht naar beweging. Een nieuw artikel en een nieuw begrip van de hersenen kunnen een reden zijn waarom beweging belangrijk is.

Pijn gaat door de thalamus en wordt doorgaans verwerkt door de anterieure cingulaire cortex (ACC). Persoonlijk noem ik het de scheidsrechter van cognitieve conflicten, omdat de hersenen hier bepalen hoe op pijn zal worden gereageerd. Het kan een paar dingen doen:

Maak verbinding met herinneringen aan pijnervaringen via de frontale cortex.
Onthoud het probleem voor later: het taggen in de hippocampus.
Wees bang – breng de amygdala binnen.
Of negeer de stimulus helemaal ten gunste van iets veel interessanters.
Een interessante manier waarop beweging chronische pijn kan helpen verminderen, komt uit een paar recente onderzoeken. Drs. Zhu en Bian merkten op dat het ACC/hippocampus-circuit contextuele angstgeneralisatie bemiddelt. Dr. Ichesco merkte op dat deze verbinding tussen de ACC en de hippocampus wordt versterkt tijdens acute pijn; het lichaam is voorgeprogrammeerd om pijn te onthouden om deze later te vermijden. De sleutel tot het benutten van deze verbindingen om pijn te verminderen zou verband kunnen houden met recente bevindingen van Dr. Avinash Singh, die rapporteerde dat snelle handbewegingen de verbinding van de ACC met de hippocampus verstoren.

Kan beweging ervoor zorgen dat het lichaam na verloop van tijd vergeet overmatig te reageren op pijn?
Gezien het feit dat we een apparaat maken dat beweging simuleert, zou het gebruik van een VibraCool niet alleen gespannen spieren los kunnen maken, maar ook de kracht kunnen verminderen van het herinneren dat ze pijn doen?

Hopelijk kunnen we binnenkort bepalen of het emuleren van snelle fysieke bewegingen, of het nu met onze Paciniaanse 200 Hz, langzamere of snellere frequenties is, de ACC/Hippocampus-verbinding kan verstoren om acute pijn te verminderen. In de tussentijd is beweging een andere manier om het lichaam te helpen herinneren dat het geen pijn doet.