Helpt passief bewegen?
Blijkt dat er soorten bewegingen zijn die niet eens inspanning vergen en die de pijn kunnen verminderen.

De afgelopen vijf jaar heeft de NIH geld gestoken in het onderzoek naar chronische pijn en verslaving. Van de vele belangrijke bevindingen is een van de meest kritische het belang van beweging en fysieke verwachting bij chronische pijn.

Er zijn vier aanraakreceptoren die pijn kunnen blokkeren wanneer deze wordt geactiveerd door lichte aanraking, druk (zoals een massagestoel of rollende ballen), strekken en bewegen. Ze hebben allemaal verschillende frequenties, dus als de massagestoel met verschillende snelheden beweegt, proberen ze op die manier de pijn te verminderen.

Het blijkt dat de meest kritische aanraakontvanger voor het direct blokkeren van pijn een nog hogere frequentie is (ongeveer 12.000 RPM), maar er zijn andere manieren waarop een massagestoel hiervan kan profiteren.

Ten eerste simuleren ze beweging en bewegen ze stilstaande spieren en gewrichten. Dit kan microgenezing stimuleren en blessures verminderen.
Ten tweede gaan de hersenen bij beweging pijn verwachten en vrezen. En zoals we weten is angst de volumeregelaar voor pijn.
Door het hele lichaam op kleine manieren te bewegen, verminderen de hersenen de onmiddellijke verwachting van pijn uit de betreffende gebieden. Het veranderen van de verwachting van pijn verandert letterlijk de vorm van de hersenen in de loop van de tijd, en beweging onderbreekt het vastleggen van pijnherinneringen in de hippocampus.

Doet een massagestoel of hoogfrequente M-stim dit? Op dit moment moet er meer onderzoek worden gedaan, maar het is veelbelovend op basis van wat we nu weten.

Er zijn zeker verbeterde effecten van de bloedstroom met zowel laag- als hoogfrequente trillingen die de spier- en gewrichtsgezondheid op kleine manieren verbeteren, maar het meest impactvolle onderdeel van een massagestoel is waarschijnlijk dat pijnpatiënten controle krijgen over de pijn.

Het verwachten van ontspanning, het voelen van controle over een strak of pijnlijk gebied doordat u weet dat u de stoel kunt gebruiken, en geloven in het voordeel ervan, kan de pijn met 30-50% verminderen.

Het gebruik van een massagestoel als onderdeel van een pijnstrategie activeert de cortex cingularis anterior, de plaats waar cognitieve conflicten worden opgelost.
Door met de knoppen te spelen en je eigen comfort-biofeedback te maken, onderbreek je feitelijk de pijnbeleving die door de ACC verwerkt zou moeten worden, maar als het druk is, voel je minder pijn.

Al met al zorgt de simpele handeling van een goed en ontspannen gevoel ervoor dat de pijnreactie in de loop van de tijd wordt verlaagd. En als een massagestoel je lichaam goed doet, is er wetenschap die dit ondersteunt.