Artrose: verlies van bewegingsvrijheid
Op de lange termijn is artrose het verlies van het vermogen om vrij te bewegen: gewrichten raken ontstoken, gezwollen, pijnlijk en stijf. Hoewel de handen, knieën en heupen het vaakst getroffen worden, kunnen ook andere gewrichten aangetast worden, inclusief de wervelkolom, schouders, enkels en tenen. Zonder functionerend gewrichts- en gewrichtsvocht (geproduceerd door het synoviale membraan) is er geen beweging. En zonder gezond gewrichtskraakbeen is er geen effectieve schokdemper: de elastische omhulling beschermt het gewricht en zorgt voor een letterlijk soepele beweging. Bij artrose breekt het kraakbeen echter vroegtijdig af.
Geleidelijke afbraak: artrose als proces
De pijn die u voelt, wordt veroorzaakt door ontstekingszwelling veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen, botsplinters in het gewrichtskapsel en/of ontstekingsprocessen in het gewricht. Zodra een gewricht beschadigd is, begint je lichaam zichzelf te genezen: kraakbeen, botten en slijmvliezen: beschadigd weefsel wordt afgebroken en vervangen door nieuwe bouwstenen. Helaas genezen gewrichten relatief langzaam: als ze niet de noodzakelijke regeneratietijd krijgen, gaat de achteruitgang door. Het kraakbeen is aanvankelijk gezond en glad, maar wordt ruwer en barst. Bij wat bekend staat als ‘botkaalheid’ wordt het kraakbeen uiteindelijk volledig weggesleten, waardoor de oppervlakken zonder bescherming tegen elkaar wrijven.
Oorzaken van artrose
Een beloop dat grotendeels onomkeerbaar is. Het goede nieuws: je kunt het vertragen – door actieve hulp en de juiste artrosebehandeling. Welke therapie de beste is, wordt niet in de laatste plaats bepaald door de redenen voor artrose. De oorzaken van artrose zijn onder meer:
- aangeboren afwijkingen van de gewrichten, klopknieën, bowlegs, heupdysplasie
- Stofwisselingsziekten zoals diabetes
- Overgewicht
- Gebrek aan lichaamsbeweging
- (Sport)ongevallen (kruisband, meniscus, etc.)
- Voortdurende overbelasting door fysiek zwaar werk
- -leeftijdsgebonden slijtage
Als je artrose wilt stoppen, moet je de oorzaken aanpakken.
Het komt allemaal goed? Neem pijn serieus
Helaas wordt kraakbeenverlies vaak pas opgemerkt als het gewricht pijn doet, omdat de afbraak al gevorderd is. Niets van gemerkt? Toegegeven, het gewricht zorgde zeker voor problemen. Maar je hebt dit onderdrukt, verborgen en tegen jezelf gezegd: “Het komt wel goed…” Nee, dat zal niet zo zijn, zoals de röntgenfoto laat zien: de gewrichtsspleet wordt steeds kleiner, de gewrichtsoppervlakken niet meer. passen, misschien is het gewricht al vervormd. Een MRI (magnetische resonantietomografie) laat zien hoe erg het kraakbeenweefsel al beschadigd is.
Artrose is behandelbaar. Welke behandelmogelijkheden er voor u beschikbaar zijn, leest u hier.