Artrose behandelen – wat helpt bij artrose?

Artrose behandelen met fysiotherapie – een actief middel tegen artrose
Het kraakbeen kan worden gered, kan het nog worden geregenereerd? Dan is het vanaf nu tijd om je levensstijl te veranderen, overtollig gewicht te verliezen en je spieren te versterken. Want in een vroeg stadium, helpt een gedoseerde beweging het kraakbeen beter te voeden en zo de voortgang van de afbraak te vertragen. Soepele en ‘zachte’ bewegingen zoals zwemmen, watergymnastiek of fietsen – met mate en met enige regelmaat – doet het nu goed. En versterking van de spieren, want gebrek aan lichaamsbeweging en spierafbraak zijn vaak het uitgangspunt zijn bij artrose. Een sterke spier is essentieel voor een goede geleiding van het gewricht. Fysiotherapie of kinesitherapie en ergotherapie zijn goede opties voor de behandeling van artrose, omdat ze je alert maken voor verkeerde belastingen en verkeerde bewegingspatronen te vervangen door ergonomische correcte houdingen. Lichamelijke therapieën zoals het gebruik van warmte als middel tegen artrose, verlicht ook omdat het de bloedcirculatie stimuleert; meer voedingsstoffen bereiken de cellen, spieren worden soepeler – en zo wordt het gewricht gespaard. In het geval van ontstoken, gezwollen gewrichten, is echter koude therapie beter dan directe warmte: hetj vertraagt de stoffwisseling, verlicht de irritatie van het gewrichtvloeistof en verminderd de vochtophoping.

Orthopedische behandeling van artrose: hulpmiddelen, artroscopie, ascorrectie
In de strijd tegen artrose, biedt orthopedie de volgende benaderingen:

  •  Pijnstilling
  •  Verbeteren van de functie en mobiliteit
  •  Overgewicht
  •  Bevorderen van een actieve manier van leven

Conservatieve behandeling verlicht zieke gewrichten en beschermt ze tegen onjuiste en overmatige belasting. Maatregelen die op zich al bijdragen aan pijnvermindering. Othopedische hulpmiddelen zoals wandelstokken, krukken of steunzolen verlichten ook merkbaar de belasting. Artroscopie is een chirurgische procedures . Het doel hiervan: het gewricht reinigen zodat de verstoringen stoppen – voor een pijnvrij en flexibel gewricht. Met een beperkte invasieve ingreep, door middel van een kijkoperatie, identificeren orthopedisch specialisten de oorzaken van artrose, zoals vastzitten kraakbeenfragmenten of gescheurd kraakbeen – en verhelpen deze. Ascorrectie is een andere chirurgische ingreep om een verkeerde uilijning van de gewrichten bij de knie of heupen te corrigeren – een operatie die reguliere spanningslijnen van de gewrichten herstelt.

Artrose behandeling door middel van medicijnen
Ondraaglijk! De verleiding om pijn door middel van medicijnen onder controle te houden is net zo groot als begrijpelijk: pijnstillers zoals paracetamol of aspirine als een belangrijke pijler van de behandeling, verlichten de pijn en remmen de ontsteking, maar kunnen artrose en kraakbeenafbraak niet stoppen op de lange termijn. Dit is niet het geval met een kraakbeenvervangende behandeling, die veelbelovend lijkt te zijn voor gewrichten die nog niet te ernstig zijn beschadigd: Om kraakbeen te regenereren, worden de lichaamseigen kraakbeencellen in het laboratorium vermenigvuldigd in een voedingsbodem en vervolgens getransplanteerd in het gewricht.

Innovatieve methode tegen artrose: Magneetveldtherapie
Artsen en fysiotherapeuten gebruiken al lange tijd gerenommeerde medisch- technologische apparaten bij de aanvullende, complementaire, alternatieve behandeling van artrose. Magneetveldtherapie werkt met laag frequentie wisselende magnetische velden. Klinische studies hebben aangetoond dat de elektrische lading – evenals de mechanische, hormonale en chemische stimuli – invloed uitoefenen op het bindweefsel. In dit opzicht kan magneetveldtherapie  een positief effect hebben bij de behandeling van artrose.

Prothese: wanneer het gewricht niet meer te redden is
Een prothese vervangt het pijnlijke, stijve gewricht – of een gedeeltelijke prothese, om een beschadigde gewrichtsoppervlak te vervangen zoals bij de heup. Adviseert de specialist deze operatie? De stap om het eigen gewricht te vervangen door een kunstmatige uitwisseling is niet eenvoudig. Maar als het eenmaal met succes is gedaan, is de verbetering en kwaliteit van leven meestal aanzienlijk. Een goede prothese handhaaft de natuurlijke beweging en stelt patiënten in staat pijnloos te starten aan een nieuwe fase van het leven. Het uitstellen van deze noodzakelijke operatie kan ten koste gaan van de andere gewrichten.

Voorkomen is beter dan genezing: kom nu in actie!
Hoe eerder je in actie komt tegen artrose, hoe succesvoller een remedie tegen artrose zal zijn. Een juiste diagnose en gerichte therapie kunnen de levensduur van de gewrichten met tientallen jaren verlengen – voor een plus in kwaliteit van het leven, ondanks artrose!