Heupartrose behandelen

In het begin, herinnert de 68-jarige Hannelore B. zich, was de pijn in de heup heel af en toe. Bijvoorbeeld als ik wilde opstaan ​​na een bezoek aan een café. Dan merkte ik een korte tijd wat trekken in mijn heupen dat doortrok tot aan de dij. “Voor mij was dat in eerste instantie niet zo zorgwekkend”. Op mijn leeftijd is het niet ongewoonlijk dat je met één of enkele probleempjes moetleven. Een pijnlijke heupgewricht is dan niet zo heel vreemd. Hannelore B. ging pas naar de dokter toen de pijn in de heup in de loop steeds meer toenam en ook in rust aanwezig was, het haar hinderde om in slaap te komen en in haar dagelijkse activiteiten belemmerde. De dokter stelde vast dat het om heupartrose ging.

Als de pijn toeneemt in het heupgewricht
Het verhaal van Hannelore B. is geen individueel geval. Artrose wordt ook wel een wereldwijde ziekte genoemd. Miljoenen mensen hebben last van een progressieve gewrichtsslijtage. Vooral de grote gewrichten, die aan zware belasting worden blootgesteld, worden aangetast: de knie- en heupgewrichten. Er zijn diverse oorzaken van een heupherrose (med. Coxartrose). Naast genetische factoren en het ouder worden, kunnen met name langdurige  overbelasting, obesitas en diabetes leiden tot pijn in de heup. Bovendien worden ongunstige beroepsmatige en ook sportieve activiteiten beschouwd als een risico voor het ontwikkelen van heuphertrose. Het gewrichtskraakbeen is het middelpunt van slijtage.

Gewricht zonder beschermlaag
In het heupgewricht wordt de heupkop van het dijbeen stevig geabsorbeerd en verankerd door de heupkom als onderdeel van het bekken. Om de bewegingen letterlijk soepel te laten verlopen, zijn zowel de kop als de kom bedekt met een beschermend laagje kraakbeen. Zoals bij elk ander gewricht, dient get gezonde kraakbeen als kussen en buffer en verdeelt het de belasting gelijkmatig over het gewricht. Als het kraakbeen beschadigt raakt, bijvoorbeeld door verkeerde druk of een verstoorde stofwisseling, verliest het geleidelijk zijn beschermende functie. De eerste pijn in de heup ontstaat, in eerste instantie alleen vanuit een rusttoestand naar beweging en meestal snel en tijdelijk. Na verloop van tijd neemt vervolgens de pijn toe in het heupgewricht. 

Kleine defecten in de kraakbeenachtige substantie kunnen de trigger zijn. Ze zetten uit en veroorzaken ontstekingen en een progressieve afbraak van het kraakbeen. Als gevolg hiervan wordt de gewrichtsspleet smaller en wordt de mobiliteit steeds beperkter. In de laatste fase kunnen zelfs beide botten elkaar zonder bescherming raken. De pijn in de heup is op dat moment al ondraaglijk voor de patiënt.

Behandel heuppijn conservatief bij artrose van de heup 

De kraakbeenschade veroorzaakt door heupartrose kan niet ongedaan worden gemaakt. Als de heupartrose in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd, is het doel van de ​​therapie om pijn in de heup te verlichten, de ontsteking te behandelen en ervoor te zorgen dat de patiënt minder pijn in het heupgewricht voelt. Patiënten met heupartrose hebben baat bij een betere mobiliteit. Het langdurig behandelen van heupartrose leidt tot een betere kwaliteit van leven.

Fysieke en orthopedische maatregelen en oefeningen hebben hun waarde bewezen. Dit dient uiteraard altijd te gebeuren na overleg met de behandelend arts en onder zijn begeleiding of supervisie. Bovenal is het van belang de programma’s af te stemmen op de individuele ernst van heupartrose. Bovendien moeten gewrichtsbelastende bewegingen worden vermeden om heuppijn en, last but not least, afbraak van kraakbeen niet te vergroten.

Magneettherapie voor heupartrose helpt
Een nieuwe, innovatieve manier om de pijn in het heupgewricht te verlichten, is therapie met het innovatieve apparaat MAGCELL® ARTHRO. Een methode die heel eenvoudig in gebruik is. Het handige apparaat produceert een sterk, elektrisch veld. Aangezien elke cel in ons lichaam is gevuld met vloeistof, reageert het weefsel op deze impulsen. Onze klinische studie toonde aan dat bij de meerderheid van de onderzochte patiënten de artrosepijn verminderde. Bovendien verbeterde de mobiliteit. En heel praktisch is dat patiënten met artrose deze methode gemakkelijk kunnen toepassen, naast eventuele andere therapievormen zoals fysiotherapie.

 Copyright Titel Foto: © StockFil – Stock.Dobe.com