Knieartrose behandelen

Voelt de knie na een lange pauze stijf aan en begint de knie al pijn te doen bij kleine bewegingen? Dat kunnen tekenen zijn van knieartrose. Slijtage van het gewricht door leeftijd, sportblessure of zware belasting op de knieën kan de  kwaliteit van leven van de getroffenenen ernstig verminderen. Daarom is het belangrijk om het probleem in een zo’n vroeg mogelijk stadium te herkennen en de knieartrose te behandelen met effectieve methoden. Er zijn verschillende mogelijkheden om artrose in de knie te behandelen, waarvan sommige heel gemakkelijk thuis zijn uit te voeren.

Wat is knieartrose?
De term knieartrose (ook: gonartrose, kniegewrichtartrose) in de geneeskunde beschrijft de normale slijtage van het kniegewricht, die vrijwel iedereen in de loop van zijn of haar leven treft. Afhankelijk van de belasting, kan de slijtage in de drie gebieden van de knie (binnen, buiten, knieschijf) verschillen.

Wie krijgt knieartrose (oorzaken)?
De belangrijkste oorzaak van knieartrose is de slijtage van het gewrichtskraakbeen die bij iedereen plaatsvindt. Er zijn echter factoren die de slijtage vergroten of versnellen en daarmee het risico op knieartrose vergroten. Deze risicofactoren zijn onder meer:

  • anatomische factoren zoals verschillende beenlengten of bepaalde uitlijningen van de knie (X- of O-benen)
  • een voortdurende overbelasting van de knie, bijvoorbeeld door overwegend knielend werk zoals een stratenmaker, een tegelzetter of een parketeur.
  • acute letsels, zoals kruisband scheuren, meniscus beschadeging, ontwrichte  knieschijf of botbreu aan het kniegewricht
  • overgewicht, sterke obesitas (BMI> 30)

NB: ook een aantal sporten, zoals hockey, voetbal of tennis met een abrupte verandering van richting kunnen de knieën zwaar belasten en leiden tot een artrose in de knie, zelfs op jonge leeftijd.

Wat zijn de symptomen?
De eerste tekenen van knieartrose zijn kniepijn die optreedt tijdens inspanning. Aangezien de gewrichtsslijtage verschillende delen van de knie in verschillende mate kan aantasten, is het mogelijk dat de symptomen en klachten zich op verschillende plaatsen voordoen. Typisch voor slijtage direct onder de knieschijf is bijvoorbeeld pijn tijdens het opstaan ​​of traplopen. Na verloop van tijd wordt de pijn frequenter, later ook in rust of ‘s nachts en neemt de intensiteit toe. Het  kniegewricht wordt vaak wat stijver en is gevoelig voor druk. Veel patiënten met artrose van de knie melden een ​​gevoel van instabiliteit waardoor ze zich in het dagelijks leven onzeker voelen. Soms is er een tijdelijke ontsteking, waarbij de knie warm en gezwollen is en de pijn toeneemt.

Hoe kun je knieartrose behandelen?
Het is niet mogelijk om de artrose in de knie volledig te stoppen. Er zijn echter  zeer effectieve manieren om de voortgang op z’n minst te vertragen. Om acute klachten zoals kniepijn te verlichten, kunnen ontstekingsremmende pijnstillers of mobiliteits- en spierversterkende oefeningen helpen.

De eerdere (en in sommige gevallen nog steeds) veronderstelling dat artrose moet worden behandeld door de gewrichten te sparen is inmiddels gebleken onjuist te zijn. Integendeel: de gewrichten worden het beste beschermd als ze worden gestabilliseerd door sterke spieren en hun kraakbeenwordt voorzien van voedingstoffen. De laatste kan alleen worden bereikt door te oefenen. De  wisselende druk op het kraakbeen stimuleert de uitwisseling van vloeistoffen en daarmee de toevoer van voedingsstoffen.

Er zijn andere methoden om zelfgenezingsprocessen te ondersteunen, zoals de bewezen magneetveldtherapie, die u gemakkelijk thuis kunt uitvoeren met het klinisch geteste mobiele apparaat MAGCELL® ARTHRO. Uiteindelijk kan het verminderen van het lichaamsgewicht als je te zwaar bent ook helpen bij het verlichten van pijn in de knie.

> Copyright titel foto: © piyawatnandeenoparit – Stock.adobe.com